Kto sa chce zbaviť kíl navyše, musí odolať najmä sladkostiam

16.06.2009 10:57

Ak človek milujúci sladkosti neurobí nič iné, len obmedzí spotrebu cukru, môže sa za rok zbaviť viac ako jedenástich kíl, tvrdia americkí odborníci na výživu.

Prečo toľko ľudí, a najmä žien, tak veľmi miluje sladkosti? Prvým dôvodom je podľa vedcov skutočnosť, že túžba po sladkostiach je podmienená geneticky. Druhým dôvodom je, že cukor a tuk stimulujú v mozgu pravdepodobne tie isté receptory ako morfium, takže sladkosti fungujú ako ľahko dostupná prvá pomoc pri potrebe potlačiť bolesti rôzneho druhu.

Americkí odborníci na výživu vypočítali, že priemerná žena skonzumuje za deň 31 čajových lyžičiek cukru, čo je asi 124 gramov tejto látky. Odporúčaná denná dávka je však okolo 9 lyžičiek cukru, teda asi 36 gramov. Zároveň zistili, že najčastejšim zdrojom tzv. prázdnych kalórií sú ochutené jogurty, sladké obedy, "nenápadné" malé koláčiky a sušienky.

Ako sa dá podľa odborníkov zbaviť takejto "sladkej závislosti" a striasť zo seba do roka bez veľkej fyzickej námahy niekoľko kíl?

1. Nahraďte rafinovaný cukor sladkých chodov prirodzeným cukrom ovocia, ktorý túžbu po sladkom uspokojí rovnako dobre, pričom telo dostane aj zdraviu prospešnú vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty.

2. Odmietajte sladké polotovary a drobné sladkosti "na zahryznutie", ktoré sú priam nabité cukrom, aby sa chuťové poháriky mohli preorientovať na iný, delikátnejší typ sladkého. Súčasťou tohto kroku je aj čítanie informácií o zložení potravinových výrobkov, pričom treba vychádzať zo zásady, že najlepšie umelé sladidlo je žiadne.

3. Vyhýbajte sa sladeným nápojom, ktoré predstavujú kalorické bomby veľkého ničivého dosahu. Sladké nápoje sú totiž najväčšími prispievateľmi prázdnych a dokonale maskovaných kalórií – lebo sú "len voda"! Jedna takáto "voda" však často pokryje celodennú odporúčanú dávku cukru.

Zdroj: zdravie.pravda.sk

—————

Späť