Ovocné tyčinky: V čom sú zdravé?

24.10.2009 08:35

Už pred desiatimi rokmi bol na vrchole výživárskeho rebríčka trend, ktorý hlásal jesť müsli tyčinky. Nemohli ste začať deň, ani ho skončiť bez dávky tejto fitnes maškrty.

Aj dnes je müsli tyčinka plná všakovakého sušeného ovocia jedným z chutných produktov, ktorý môže konzumovať celá vaša rodina. Dokonca aj domáci miláčikovia.

Každá jedna sa skladá zo základných zložiek, kde nechýbajú obilné klíčky, oriešky, a samozrejme, obilniny a ovocie. Pozrime sa však bližšie, ako všetky tieto látky vplývajú na naše zdravie.

Odborníci na výživu sa prikláňajú k pohľadu žalúdka. Ak tyčinka, tak maximálne jedna, aj to len v prípade, že pravidelne cvičíte. Inak ich spokojne odložte k ostatným sladkostiam a vyberte len vtedy, keď vás chuť na sladké omámi od hlavy až k päte.

Müsli tyčinky majú pomerne vysoký glykemický index, takže dodajú síce energiu, ale veľmi nakrátko. Ak chcete, aby pocit sýtosti vydržal dlhšie, dajte si tyčinku ako olovrant, ale zapite ju kyslomliečnym nápojom. V ňom obsiahnuté bielkoviny vás zasýtia.

Majte vždy v obchode pred regálom müsli tyčiniek pred očami, že tyčinka, aj keď je ovocná je skutočne veľmi kalorická. Obsahuje veľa sacharidov. Mnohé z nich majú v sebe rôzne sladké sirupy a nie cukor. Hoci je tyčinka ovocnejšia a šťavnatá, nášmu žalúdku a telu pridá kalórie tak či tak.

Tyčinka plná príchutí
Diétológovia neodporúčajú tyčinky s polevami a hlavne v čokoláde. Ešte sa rieši aj otázka, či je zdravšie, ak jeme denne toľko orieškov zlepených v jednej müsli tyčinke. Oriešky dodajú telu vitamíny a lepší cholesterol, ale majú veľa tuku.

Sušením ovocia, narozdiel od zavárania a zmrazovania sa v ňom (alebo zelenine) zachováva až 85% vitamínom. Sušené plody si zachovávajú aj potrebné minerály. Sušené ovocie je vhodné pre diéty, pretože obsahuje málo sacharózy a veľa fruktózy.

Jogurtové, no bez jogurt. Presne také sú polevy, ktoré vedia müsli tyčinky chutne dozdobiť. Ak ste zvedavá, prečo je tyčinka v jogurtovej poleve chutnejšia, nehľadajte za tým jogurt. Toho je v nej minimum. To, čo na nej lichotí jazýčku, je v podstate čistý cukor a stužený rastlinný tuk s pridanou arómou jogurtu.

Niektoré sušené ovocie je vraj zdravšie ako čerstvé. Mnohé obsahuje viac beta-karoténu, draslíka, vlákniny a železa. Všetky druhy ovocia ale bojojú proti rakovine a pomáhajú pri zápche.

Zdroj: zena.atlas.sk

—————

Späť