Viete, čo jesť a čomu sa vyhnúť?

16.06.2009 11:06

Čo dobrého môžete urobiť pre svoje zdravie v rámci pitného režimu? Vzdať sa nápojov, na ktorých obale sú samé éčka! Sú ti potravinárske aditíva alebo prídavné látky v potravinách.

Kedy škodia deťom?

Môžu byť vyrábané umelo, alebo získavané z prírodných surovín, čo ale pre ich vplyv na ľudské zdravie nie je určujúce.

Do nápojov sa najčastejšie pridávajú konzervanty, farbivá a sladidlá. Medzí éčkami v nápojoch nájdeme ako neškodné látky, napríklad kyselinu citrónovú alebo vitamíny, tak i látky, ktorých použitie je sporné. U citlivých osôb môžu niektoré aditíva vyvolať reakcie podobné alergickým.

Vedecké poznatky totiž ukazujú, že niektoré látky pridávané do potravín môžu mať zlý vplyv na deti. Sú dokonca dávané do súvislosti s ich hyperaktivitou. Patria medzi ne farbivá: E 110, 1 14, E 122, E 129, E 102, E 124.

Predtým neexistovala povinnosť uvádzať prídavné látky na obal výrobkov. Iba pri použití farbív zákon predpisoval upozornenie „prifarbené“ a pri použití konzervačných látok upozornenie “chemicky konzervované“. Situácia sa zmenila až keď vyšiel nový zákon o potravinách. Prídavné látky sú vymenované po poriadku.

Kód E zaviedla Európska únia s cieľom poskytnúť spotrebiteľovi informáciu o tom, že obsiahnutá prídavná látka je bezpečná. Kód E znamená, že látka je schválená úradmi pre použitie do potravín. Používanie prídavných látok je preto bezpečné a pri dodržiavaní stanovených limitných hodnôt neohrozuje človeka.

Má to ale dva háčiky. V prípade éčiek platí, že menej je viac. Pre každú pridanú látku je určená prijateľná denná dávka, teda také množstvo, ktoré by pri dennej konzumácii po celý deň nemalo viesť ku zdravotným rizikám. Väčšina potravinárskych prídavkov je skúšaná iba na zvieratách. Niektoré látky môžu pôsobiť viac na organizmus hlodavca než na organizmus človeka a naopak, na zvieratách sa nemusia ukázať vôbec.

Pri určovaní bezpečného množstva danej látky sa tiež väčšinou nepočíta s tým, že zároveň s touto látkou človek skonzumuje radu ďalších, ktorých účinky sa môžu sčítať alebo i znásobiť.

Čím tie éčka zapiť?

Potravinárske prídavky sú najčastejšie spájané s rôznymi prejavmi pripomínajúcimi alergie, s astmatickými záchvatmi, nevoľnosťou, hnačkami a radou okamžitých reakcii, ale tiež so vznikom nádorov, nepriaznivým vplyvom na plod, pozornosť a aktivitu detí.

Keď si teda dáte nejaký keksík, údeninu alebo tavený syr, kde sa to éčkami len tak hemží, nezapíjajte ich ďalšími éčkami, ale napríklad vodou alebo zriedeným džúsom, ktoré žiadne konzervanty a umelé sladidlá neobsahujú.

Zdroj: zena.atlas.sk

—————

Späť